2011. október 12., szerda

Swanson Alfa lipon-sav 1Ft!!! - Jelenlegi ára: 1 Ft

Az alfa-liposavról (egyéb elnevezések: ALA, alfa-zsírsavak, thioctic sav, liponsav) sokáig úgy gondolták, hogy egy vitamin, azonban kis mennyiségben a szervezet is képes szintetizálni, így nem esszenciális tápanyag. Az más kérdés, hogy jótékony hatásait akkora adagok esetén fejti ki, amekkorát csak külső bevitellel tudunk biztosítani. Az alfa-zsírsavakat tulajdonképpen az L- és R-entantiomerek alkotják, ezek keverékét találhatjuk az ALA készítményekben.
Az alfa-liposav az emberi szervezet szinte minden sejtjére hat. Segíti a B-vitaminokat, hogy a szénhidrát- , fehérje- , zsíranyagcserére kifejtsék hatásukat. Sportolók számára igen fontos, hogy felgyorsítja a szervezetben az energiatermeléssel kapcsolatos folyamatokat, részt vesz ugyanis a glikolízisben. A legtöbb folyamat, amelyben az alfa-zsírsavak érintettek, a mitokondriumban zajlik (A mitokondriumok a sejtek energiaellátását biztosítják, bennük képződik az életműködések energiaigényét biztosító ATP nagy része). Kimutatták, hogy külső ALA bevitel hatására fokozódik az ATP termelés, melynek magyarázata a mitokondriumban lezajló folyamat lehet, ahol az alfa-liposav részt vesz a piroszőlősav, illetve az alfa-ketoglutarate oxidációjában, segítve ezzel a glikolízist. (A glikolízis a glükóz lebomlásának első fázisa, amiben a piroszőlősav oxidációján keresztül - többek között - (kettő) ATP molekula keletkezik. )
A gyógyításban azalfa-liposavatleginkább idegkárosodás kezelésére alkalmazzák: főként diabéteszes neuropátiára, amely a cukorbetegség egy veszélyes, fájdalmas és hosszan tartó szövődménye, ami végül a végtagok érzéketlenné válását okozza (Németországban támogatott gyógyszerként is kapható). Az idegkárosodás részben azzal magyarázható, hogy a vércukorszint nagymérvű és gyakori emelkedése következtében szabad gyökök képződnek, amelyek megtámadják az idegsejteket. Az alfa-zsírsavak két tulajdonságuknál fogva is segítenek a betegség kezelésében és megelőzésében, és mindkét tulajdonság igen fontos a testépítőknek is.
Az alfa-liposav ugyanis ún. inzulin-utánzó anyagnak tűnik, ami azt jelenti, hogy csökkenti a vércukorszintet. Egy tanulmányban napi 1 gramm intravénás ALA használata 50%-kal csökkentette a cukorbetegek vércukorszintjét, egy másik, szintén öregkori diabéteszes betegeken végzett vizsgálat esetén pedig napi 600 mg orális alfa-liposav kiegészítés esetén az összes betegnél tapasztalható volt vércukorszint-csökkenés. Emellett, úgy tűnik, az alfa-zsírsavak segítik az inzulin felvételétis, ezért különösen hatásosak öregkori cukorbetegség esetén. Testépítők számára nemcsak a vércukorszint szabályozása a fontos az elhízás elkerülése végett, de az a tény is, hogy a vércukorszint csökkenése annak is köszönhető, hogy az alfa-zsírsavak növelik az izomsejtek glükóz felvételét, vagyis segítik a glikogén képzést, ami sportolók esetén igen előnyös. Hasonlóan szenzációs az, amit egy német kutató állított az 1995-ös müncheni diabéteszes neuropátiáról tartott konferecián, miszerint az alfa-liposav nemcsak növeli az izomsejtek glükóz felvételét, de csökkenti a zsírsejtekét vele párhuzamosan! (Hans Tritschler a kutató, aki egyébként a diabéteszes neuropátia és az alfa-liposav elsimert kutatója. ) A gllükóz mellett, bizonyos kutatások szerint a kreatin felvételét is növeli az izomsejteknek a liponsav, így igazán hasznos testépítő kiegészítőnek tűnik.
Az alfa-liposav másik fontos tulajdonsága, hogy igen erős antioxidáns, így véd a szabad gyökök idegkárosító hatása ellen. Ez természetesen egészséges embereknél is igen fontos. Mint minden antioxidáns, az alfa-zsírsavak is jobban hatnak kombinálva, pl. C- és E-vitaminnal. Harmadik jellemzője, ami hatásossá teszi a diabéteszes neuropátia, de minden más idegkárosodás kezelésében is, hogy az alfa-zsírsavak javítják az idegek vérellátását, és elősegítik az ingerületek elvezetését. Az alfa-liposav – többek között erős antioxidáns hatásának köszönhetően – a máj védelmét is szolgálja: óvja a szabad gyökök által okozott károsodással szemben, valamint segít eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat. A máj betegségeinek kezelésében, és mérgezéses eseteknél is gyakran alkalmazzák.
A máj védelme mellett abban is hasonlít a kolinra, hogy több kutatás szerint fejleszti az emlékezőképességet, így elképzelhető, hogy az Alzheimer-kór kezelésében is hatásos, de ez még nem bizonyított.
Az viszont bizonyított tény, hogy az ALA akadályozza a vírusok szaporodását, az AIDS kezelésében is hatásosnak bizonyult, így sportolók vírusos megbetegedés esetén gyorsíthatják használatával a felépülést.
Miért használjuk?
Inzulin-utánzó anyag, így csökkenti a vércukorszintet, serkenti a glikogén képzését. Mindezt úgy teszi, hogy a zsírsejtek glükóz felvételét csökkenti, és ezzel, valamint a vércukorszint szabályozásával segíti a fogyást.
Növeli az izomsejtek kreatin felvételét kreatin-kiegészítés esetén.
Az ALA szedése bizonyítottan növeli a szervezet ATP szintjét, így energizál.
Rendkívül erős antioxidáns. Ennek és méregtelenítő hatásának köszönhetően védi a májat. (Májgyulladás, májzsugor esetén is használják. )
Javítja az idegek vérellátását, így segít idegi megbetegedések esetén, illetve azok megelőzésében.
További előnyei
Akadályozza a vírusok szaporodását, így vírusos betegségeknél igen hasznos. (AIDS esetén is. )
Gátolja a szürkehályog-képződést.
Alzheimer-kórban szenvedőknél jótékony hatást gyakorol a memóriára.
Hogyan használjuk?
Adagolása a szedés céljától függ. Általános antioxidánsként elég naponta 50-150 mg. Ha inzulin-utánzó tulajdonságát is ki akarjuk használni, ennél vmivel nagyobb, 3*100-200 mg-os adagban szedjük. Testépítőknek napi 600 mg-nál nagyobb adag feleslegesnek tűnik. Étellel, vagy anélkül is bevehető.
Természetes forrásai
Természetes forrása például a máj és az élesztő, azonban testépítők leginkább csak kiegészítők szedésével élvezhetik előnyeit.
Kölcsönhatások, mellékhatások
Az alfa-zsírsavak igen biztonságosnak mondhatóak, sem túladagolásuk, sem mellékhatásuk nem ismeretes. Cukorbetegeknél nagyobb adagok esetén előfordulhat hypoglycemia, illetve rendszeres szedésnél a liponsav jótékony hatásának köszönhetően, hogy csökkenteniük kell a magas vércukorszintre szedett gyógyszer adagját. (Enyhe, még nem inzulin-kiegészítést igénylő esetekben, természetesen. )
Toxicitás: nincs.
Tiltás: nincs, az alfa-liposav nem szerepel doppinglistákon.


Jelenlegi ára: 1 Ft

Az aukció vége: 2011-10-17 10:42
. Swanson Alfa lipon-sav 1Ft!!! - Jelenlegi ára: 1 Ft